Een boekhoudprogramma voor jouw vereniging: maak boekhouden binnen de vereniging efficiënter en duidelijker

door | nov 17, 2022 | Bericht

een gelddoosje met geld van de penningmeester

Een boekhoudprogramma is een softwaresysteem waarmee de financiële administratie eenvoudiger wordt gemaakt. Daarnaast geeft het boekhoudprogramma extra inzicht in de vereniging en voorkomt het dubbel werk en fouten in de financiële administratie.

Bij AllUnited zijn we er dagelijks mee bezig om de dagelijkse taken voor verenigingen, waaronder boekhouden, zo makkelijk mogelijk te maken. We zien dat verenigingen die nog niet gebruik maken van onze dienstverlening vaak veel tijd kwijt zijn aan de boekhouding. Bovendien is deze niet altijd op orde.

Wil jij weten hoe jouw vereniging tijd kan besparen en meer inzichten uit de administratie  kan halen door gebruik te maken van een boekhoudprogramma zoals die van AllUnited? Lees dan verder.

Wat is boekhouden?

Boekhouden is kort gezegd het vastleggen van alle financiële transacties binnen een vereniging. Het is het bijhouden en controleren van zowel de instroom (geld dat binnenkomt) als de uitstroom (geld dat uitgaat). Een goede boekhouding zorgt ervoor dat de financiële administratie van een vereniging accuraat en up-to-date is.

Waarom is overzichtelijk boekhouden zo belangrijk voor jouw vereniging?

Het overzichtelijk bijhouden van de boekhouding is van belang om de vereniging goed draaiende te houden. Bij vrijwel elke beslissing komt namelijk een financieel plaatje kijken. De voordelen van overzichtelijk boekhouden omvat het bijhouden van de financiële gezondheid van de vereniging, het ondersteunen bij het maken van keuzes en het vermijden van boetes.

Bijhouden van de financiële gezondheid van de vereniging

Overzichtelijk boekhouden geeft een duidelijk overzicht van de financiële activiteiten van een vereniging. Hieruit valt te halen hoe de vereniging ervoor staat, of de vereniging financieel gezond is en of de vereniging op termijn financieel gezond blijft als de vereniging op hetzelfde pad doorgaat.

Inzicht geven in de financiële impact van beslissingen

Een gezonde boekhouding geeft sturing en kan worden gebruikt om weloverwogen en onderbouwde beslissingen te nemen over de toekomst van de vereniging. Zo kan er van tevoren bekeken worden of een investering verantwoord is of niet.

Het vermijden van boetes

Boetes en sancties worden onder andere uitgedeeld wanneer verenigingen de belastingaangifte verkeerd invullen. Met een duidelijke en overzichtelijke boekhouding heeft de vereniging alles netjes op orde en voorkom je boetes en sancties van overheidsinstanties.

Wat is een boekhoudprogramma?

Van oudsher werd de boekhouding bijgehouden met pen en papier. De grote hoeveelheden papier die hiermee gebruikt werden maakte het een uitdaging om de financiële administratie overzichtelijk te houden.

Tegenwoordig is daar een oplossing voor: een boekhoudprogramma. Het is essentieel voor elke vereniging om er een te benutten. Het geeft overzicht in de inkomsten en uitgaven en helpt bij de budgettering en het maken van prognoses. Kortom, het is essentieel voor elke organisatie die financieel gezond wil blijven.

Een goed boekhoudprogramma automatiseert de financiële administratie voor een groot gedeelte waardoor je tijd bespaart en de kans op fouten minimaliseert.

Waar moet een boekhoudprogramma aan voldoen?

Over het algemeen moet een boekhoudprogramma voor een vereniging aan de volgende behoeftes voldoen:

Bijhouden van lidmaatschapsgelden

Bij het lid zijn van een vereniging komen vrijwel altijd contributie en lidmaatschapsgelden kijken. Het boekhoudprogramma van AllUnited helpt daarom om deze lidmaatschapsgelden bij te houden en de administratie ervan te automatiseren.

Bijhouden van donaties en andere inkomsten en uitgaven

Naast contributie heeft de vereniging te maken met andere inkomsten en uitgaven. Hieronder vallen eventuele donaties, subsidies, zaalhuur en meer. Het is bijna niet te doen om dit handmatig overzichtelijk te krijgen. Dit kan het boekhoudprogramma automatiseren, zodat je in één systeem alle inkomsten en uitgaven ziet.

Rapporten genereren waaruit de staat van de vereniging af te lezen is

Naast het simpelweg bijhouden van alle inkomsten en uitgaven is het belangrijk dat het boekhoudprogramma rapporten kan maken om de financiële situatie makkelijk af te lezen. Zo kan de vereniging de juiste keuzes maken op basis van prognoses.

Online factureren

Het belangrijkste voordeel van online facturatie voor een vereniging is dat het een snelle en efficiënte manier is om facturen te sturen en betalingen te ontvangen. Met online facturering kan de vereniging tijd en geld besparen.

Terugkerende boekingen automatiseren

Veel posten op de begroting van een vereniging zijn terugkerende boekingen. Den aan de jaarlijkse contributie en de maandelijkse zaalhuur. Het kost veel tijd om dit telkens handmatig te doen. Daarnaast is de kans op fouten groter dan wanneer je het proces automatiseert.

Wat kan een boekhoudprogramma voor jouw vereniging betekenen?

Een boekhoudprogramma kan uw vereniging helpen veel tijd te besparen bij de financiële administratie en kan op ieder moment een overzicht bieden over de financiële situatie.

De software automatiseert veel taken die anders handmatig zouden moeten worden uitgevoerd, zoals het maken van facturen en het bijhouden van betalingen. Bovendien kan het gebruik van een boekhoudprogramma verenigingen helpen te voldoen aan de overheidsvoorschriften inzake financiële activiteiten.

Dit alles bij elkaar betekent minder werk voor de vrijwilligers. Zo helpt het boekhoudsysteem bij het besparen van tijd, geeft het financieel overzicht en voorkomt het eventuele boetes. Zo kan de vereniging de gewonnen tijd inzetten voor de daadwerkelijke doelen van de vereniging.

Het slimme boekhoudprogramma van AllUnited

AllUnited is opgericht om de taken rond de financiële administratie van verenigingen zo efficiënt en makkelijk mogelijk te maken. Onze software is de meest overzichtelijke en gebruiksvriendelijke op de markt. In ons boekhoudingprogramma zitten alle functies om de financiële administratie van jouw vereniging optimaal te verzorgen.

AllUnited biedt een compleet geïntegreerd boekhoudprogramma en is IBAN- en SEPA-proef.

Met onze boekhoudsoftware kun jij:

  • Familiekortingen & uitzonderingen instellen
  • Eenvoudig factureren & herinneren
  • Uitzonderingen regelen met facturatiescripts
  • Facturen per mail versturen & eenvoudig met iDEAL betalen
  • Het programma integreren met banken
  • Facturatie-instructies vastleggen
  • Contracten voor sponsoring vastleggen
  • Boekingen eenvoudig verwerken
  • Financiële rapportages maken

Wie maken er al gebruik van AllUnited?

Op dit moment maken er al ruim 1500 clubs en diverse sportbonden en stichtingen gebruik van de software van AllUnited.

De leden hebben een fijnere gebruikerservaring door de handige software waarmee zij in contact staan met de vereniging en vrijwel alle zaken digitaal kunnen regelen, van de (financiële) administratie tot het reserveren van een baan.

De vrijwilligers profiteren van alle functionaliteiten die speciaal voor hen zijn ontwikkeld om het werk zo leuk, eenvoudig en efficiënt mogelijk te maken. Neem hieronder een kijkje voor meer informatie over de mogelijkheden per functie:

De voordelen van AllUnited: één geïntegreerd systeem

AllUnited heeft voor elke handmatige handeling binnen jouw vereniging wel een module om het te automatiseren, van een ClubApp die het clubgevoel versterkt tot een rapportagetool die inzicht en overzicht biedt in de ontwikkeling van leden.

Wil je meer weten? Neem een kijkje tussen al onze oplossingen voor jouw vereniging.

Vrijblijvend de voordelen van onze software ontdekken met een demo?

Wil jij een demo van de snelst groeiende en meest veelzijdige beheeroplossing voor jouw vereniging? Ontdek zelf het gemak van onze software. We nemen je graag mee door het systeem om je te laten zien hoe eenvoudig en efficiënt we de boekhouding voor jouw vereniging kunnen maken.

Ontvang hier vrijblijvend een demo of neem contact op met sales@allunited.com.

FAQ

Wat is een boekhoudprogramma?

Een boekhoudprogramma is een programma dat helpt inkomsten en uitgaven bij te houden en activa en passiva bij te houden. Het kan ook helpen bij de budgettering en het maken van prognoses. Kortom, het is essentieel voor elke organisatie die financieel gezond wil blijven.

Waarom is een overzichtelijke boekhouding belangrijk?

Het overzichtelijk bijhouden van de boekhouding is van belang om de vereniging goed draaiende te houden. Bij vrijwel elke beslissing komt een financieel plaatje kijken. De voordelen van overzichtelijk boekhouden omvat het bijhouden van de gezondheid van de vereniging, het ondersteunen bij het maken van keuzes en het vermijden van boetes.

Waarom de boekhoudsoftware van AllUnited?

AllUnited biedt de meest overzichtelijke en gebruiksvriendelijke boekhoudingssoftware op de markt. In ons boekhoudingprogramma zitten alle functies om jouw financiële administratie in goede banen te houden.

Jeroen van Es

Jeroen van Es